– Debattklimaet i Norge trenger en ny start.

– Debattklimaet i Norge trenger en ny start.

 Alle som deltar i samfunnsdebatten har rett til å være trygge. 

Digitaliseringen har skutt fart under pandemien. Vi har aldri brukt mer tid i sosiale medier og det har bidratt til å skyte fart i utviklingen av fake news, netthat, dypere ekkokammer i sosiale medier og en ytterligere radikalisering av det offentlige ordskiftet. I følge No hate er dette et økende problem som på sikt kan bidra til å undergrave demokratiet.

– Alle har rett til å være trygg når man deltar i samfunnsdebatten. Slik er det dessverre ikke i dag. Altfor mange som mener noe utenfor A4-arket blir møtt med trusler, sjikane og trakassering i sosiale medier. Skal vi sikre at unge talenter fortsatt vil delta i politikken, er vi nødt til å sikre et debattklima som gjerne kan være tøft, men også ærlig, nyansert og trygt for alle, sier Preben Carlsen, initativtaker til No hate, en dugnad mot netthat i 2018. Nå engasjerer No hate seg også i dugnaden for å restarte Norge.

Restart i sosiale medier: Preben Carlsen mener vi må bruke anledningen til å restarte det digitale samtaleklimaet.


Etterlyser politikk for å bekjempe netthat
Debatten i kjølvannet av 10. årsjubileet etter 22. juli har vist at mange erkjenner problemet, men det gjøres lite konkret for å forebygge utviklingen, som fortsatt går i feil retning, og nå er det snart valg.

– Valget gir politikere og samfunnsdebattanter en unik mulighet til to ting. For det første kan de presentere aktiv politikk for å bekjempe netthat og sikre at alle som deltar i offentlige debatter kan føle seg trygge. For det andre kan de bruke anledningen til å demonstrere hvordan man kan kombinere sterke meninger, tøff retorikk og respekt for meningsmotstandere i den offentlige debatten, sier Carlsen. 

– Vi må forebygge mot amerikanske tilstander
Frykten er at de tilstandene vi ser i USA og en rekke andre land vil komme til Norge. Det vil neppe skje på lenge, men for å unngå ytterligere polarisering av debattklimaet er det er vesentlig at myndighetene tar grepene som trengs for å forebygge tidlig.

– Vi ønsker å bruke gjenåpningen til å invitere hele det politiske Norge til å restarte debattklimaet i Norge og initiere en debatt om hva som faktisk kan gjøres for å motvirke en negativ utvikling ala den vi har sett i USA. Derfor håper vi nå å inspirere flest mulig til å være med på en felles dugnad for et ansvarlig og trygt offentlig ordskifte i valgkampen som kommer, sier Carlsen.