– Vi må fortsette å se hverandre.

– Vi må fortsette å se hverandre.

Kavlifondet deltar på dugnad for gjenåpning for å bidra til at hverdagsgodheten som blomstret under pandemien, lever videre når vi starter opp igjen.


– Pandemien har utløst mye positivt som det er viktig at vi tar med oss videre. Hvis vi fortsetter å se og hjelpe hverandre slik mange gjorde under den første nedstengingen, vil samfunnet vårt bli et bedre sted. For mange forsvinner ikke behovet for en hjelpende hånd sammen med viruset og smitteverntiltakene, sier Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

Hverdagsgodhet: Vi må ikke glemme å være gode mot hverandre i hverdagen, sier Inger-Elise Iversen.


Titusenvis av gode gjerninger 
Det er mange som har merket økt interesse fra folk som vil bidra gjennom pandemien – og engasjementet har vært størst under lock down.

– Kavlifondet har støttet utviklingen av Goodify, en app som gjør det enkelt å gjøre gode gjerninger for andre. De rapporterer at det har blitt gjennomført titusenvis av gode gjerninger via appen deres siden pandemien kom, forteller Iversen.

– Mange har nok fått større bevissthet om hvor lite som skal til for å utgjøre en forskjell for andre. Små handlinger som å tilby naboen å handle, lufte hunden eller ta en telefon til noen som sitter alene betyr mye.

– Må ta vare på de som har det vanskelig
Både fagmiljøer og organisasjoner Kavlifondet jobber med melder om økt pågang fra familier med barn og unge som har det vanskelig under pandemien. Mange har opplevd utfordringer som følge av stengte fritidsaktiviteter, mindre sosialisering, foreldre som sliter med økonomi, stress og psykiske utfordringer. Resultatet er at mange barn og unge selv har fått problemer med depresjon og ensomhet.

– Kavlifondet jobber for å styrke barn og unges psykiske helse ved å støtte gode tiltak mot utenforskap og ensomhet. Livsmestring og utdanning står sentralt i våre tildelinger, og nå som vi går mer og mer mot en normal hverdag, må alle som kan ta ekstra vare på de som har hatt det vanskelig. Det vil vi bidra til gjennom vårt arbeid, sier Iversen.

– Vi må løfte blikket
Iversen fremhever betydningen av samarbeid og engasjement utover våre egne landegrenser. 30 prosent av Kavlifondets tildelinger går til prosjekter innen utdanning, klima og miljø i land hvor fattigdom, økonomisk ulikhet og arbeidsledighet er utbredt

– Pandemien har vist oss hvor viktig det er å stå sammen og samarbeide både lokalt, nasjonalt og globalt i møte med kriser og store utfordringer. Vi må ta valg og gjøre prioriteringer som ikke bare gagner oss selv og vårt eget samfunn. Løfte blikket utover landegrenser og verdensdeler, oppfordrer hun. 

– Å bidra til at alle barn og unge i verden er trygge og har de samme mulighetene til en god fremtid, er helt nødvendig for å sikre en best mulig fremtid for oss alle.